Jokainen haluaisi lapselleen hyvän elämän. Sen parhaan. Elämän jossa on tarkoitusta, joka on ihmisen arvoista ja tuottaa tyydytystä. Hyvän elämän määritelmä on kuitenkin vaikea koska sen sisältö vaihtuu määrittäjätahon mukaan.
Perheen arvot ja yhteiskunnan kulttuuriperintö välittyvät lapselle esimerkin ja elämässä syntyvien tarinoiden kautta. Arvot välittyvät tietoisesti tai tiedostamattomasti ja siirtävät lapseen käsityksen oikeasta ja väärästä, arvokkaasta ja arvottomasta. Olin vierailemassa eräällä koululla. Keskustelimme oppilaiden kanssa iltarukouksesta. Pieni tyttö viittasi ja sanoi: ”Minä en osaa rukoilla koska sitä ei ole minulle annettu. ” Juuri siitä on kysymys. Annammeko lapsille tämän arvokkaimman lahjan?
Kristillinen perintö siirtyy paremmin niissä perheissä joissa vanhemmat ovat aktiivisesti opastaneet lapsia kristilliseen kasvatukseen. Niiden perheiden lapset, jotka ovat ilman vanhempia osallistuneet srk:n toimintaan, sitoutuvat aikuistuessaan löyhästi kristillisiin arvoihin.
Joidenkin mielestä lapselle ei tule antaa kristillistä kasvatusta ensinkään jotta lapsi voisi vapaasti valita elämänkatsomuksensa. Tämä on näennäistä suvaitsevaisuutta ja vastuun pakenemista. Näin toimittaessa valinta on jo tehty, koska muut asiat ja arvot jyräävät lupaa kysymättä. On parempi rakentaa lasta kuin korjata aikuista. Yhteiskunnan kannalta kristinusko on rakentavaa, suojelevaa, hoitavaa. Vaikka tämä ei kaikkia ongelmia ratkaisekaan, oman maailmankuvan puute tekee lapsesta todella otollisen kohteen vaikutteille. Vanhempien velvollisuus on tarjota lapselle muiden elämän eväiden ohella myös arvot, joiden pohjalta arvioida maailmaa ja sen ilmiöitä. Terveesti ja tasapainoisesti kasvanut lapsi pystyy aikuistuessaan arvioimaan, onko kotona omaksutusta arvomaailmasta pohjaksi myös aikuisiällä.
Yksi aikamme haasteista on kristillisen uskon ja "tapakulttuurin" välittäminen seuraavalle sukupolvelle. Toinen haaste on perheiden monella tapaa yhteiskunnassamme tiukentunut tilanne. Joskus mahdollisuudet huolehtia tavallisesta, riittävän hyvästä arjesta ovat syystä tai toisesta väliaikaisesti pienentyneet.
Kanssasi kasvamaan ry tahtoo olla tukemassa ja auttamassa perheitä. Leirejä järjestetään virkistykseksi ja erityisesti lapsen hengellisen kasvun tukemiseksi.
”Ihmisellä on kolme kotia; äidin kohtu, maa ja taivas. Ensimmäisessä häntä kasvatetaan toista varten ja toisessa kolmatta varten.” –Comenius
Aino Viitanen Kanssasi kasvamaan ry, puheenjohtaja